Ο  ρόλος του σχολείου
όσο και μας των δασκάλων σήμερα είναι να διαπλασιάσουμε αυθύπαρκτες, ελεύθερες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κοινωνικής πραγματικότητας και να προάγουν τον πολιτισμό.
Αυτό θα επιτευχθεί αν μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους αξίες, καλλιεργήσουμε το πνεύμα τους, την ψυχή τους αλλά και το σώμα τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, εκτός από την πλατιά-σφαιρική γνώση, την καλλιέργεια των πνευματικών δυνατοτήτων (λογικής, κρίσης, προβληματισμού), τον εξωραϊσμό του εσωτερικού κόσμου, το σχολείο αποτελεί σημαντικότατο φορέα κοινωνικοποίησης ως μικρογραφία της κοινωνίας.
Συγκεκριμένα με τους κανονισμούς, τι ποινές και τους επαίνους, με την άμιλλα που δημιουργεί, καλλιεργεί τις κοινωνικές αρετές και τους καθιστά από μονάδα μέλη της ομάδας και της ευρύτερης κοινωνίας. Στοιχεία που βοηθούν τη διαδικασία αυτή είναι η συνεργασία, το ομαδικό παιγνίδι, οι συναναστροφές, οι συλλογικές εργασίες, η πειθαρχία η γνώση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Ακόμη, το σχολείο τους εντάσσει στις πολιτιστικές διαδικασίες του τόπου φέρνοντάς τους σε επαφή με την τέχνη, ενημερώνοντάς τους για τα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και μέσα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες που οφείλει να αναπτύσσει το σχολείο.
Επίσης, σημαντική είναι και η πολιτική αγωγή, που επιτυγχάνεται με την πλατιά και αντικειμενική ενημέρωση πάνω στις πολιτικές δομές και διαδικασίες της κοινωνίας, με την καλλιέργεια της υπευθυνότητας και του διαλόγου, με την ορθή λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, με την καλλιέργεια της δημοκρατικής συνείδησης.
Για να επιτευχθούν, όμως, όλα τα παραπάνω απαιτείται το σύγχρονο Ελληνικό σχολείο να έχει την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή …..και το κυριότερο, εμείς οι δάσκαλοι να έχουμε τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας αλλά κυρίως στις ανάγκες των μαθητών μας, που αναζητούν "καθοδηγητές" τόσο στο πνευματικό, όσο και στον ηθικό-ψυχολογικό τομέα.
Οι νέοι χρειάζονται Δασκάλους με επαρκή κατάρτιση, που να έχουν συναίσθηση του χρέους τους.
Δασκάλους που θα έχουν επαφή με τα ανανεωτικά ρεύματα της ζωής, ώστε να αφουγκράζονται τις ανησυχίες τους.
Δασκάλους που θα δείχνουν πίστη και αγάπη στους μαθητές τους και θα τους ενθαρρύνουν.
Δασκάλους που θα κρατούν ίσες αποστάσεις, αλλά ταυτόχρονα διαφορετική προσέγγιση κάθε μαθητή ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Δασκάλους, που δεν θα επιβάλλουν…. αλλά θα προβάλλουν αξίες .
Δασκάλους, που θα αποτελούν πρότυπα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι μαθητές οφείλουν να μας βοηθήσουν ώστε να διευκολύνεται ο αγώνας που κάνουμε καθημερινά για όλους και απευθυνόμενος στους Δασκάλους του σχολείου μας να εκφράσω τον σεβασμό και την βεβαιότητα ότι ανταποκρίνονται πλήρως στο νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίζει το σχολείο σήμερα.

αρχική
καθηγητές